Type loopbanden

Type loopbanden

Er bestaan verschillende type loopbanden. Zo heb je een elektrische, mechanische of magnetische variant. Welk type loopband best bij jou past is afhankelijk van je doelstellingen. Een hardloper kijkt beter naar een elektrisch model terwijl iemand dat voornamelijk wil wandelen voldoende kan hebben aan een mechanisch model. 

Als je hulp nodig hebt bij de keuze van je nieuwe loopband kan je beroep doen op onze keuzehulp. Door middel van enkele vragen kunnen we je zo vertellen welk model best geschikt is voor jou.

1. Elektrische loopbanden

De elektrische loopbanden zijn de meest populaire en meest voorkomende varianten. Hoewel deze iets duurder zijn in aankoop, zijn ze veelal de betere keuze. Je kan bij deze modellen rekenen op betere bouwkwaliteit en over het algemeen meer mogelijkheden. Zeker als het je bedoeling is om het toestel te gebruiken om te hardlopen is een elektrisch model wat jij nodig hebt.

Welk model nu precies het meest geschikt is voor jou is afhankelijk van verschillende zaken. Denk daarbij aan je budget, de (technische) functies die je wilt, beschikbare plaats in huis etc.

elektrische loopband
Elektrische loopbanden
Elektrische loopbanden vs manuele loopbanden De correlatie tussen gezondheid en fitness is nog nooit zo sterk geweest. Medische studies blijven[...]

2. Magnetische loopbanden

De magnetische loopband is wat moeilijker te verkrijgen maar kan zeker een goede keuze zijn.

Beste magnetische loopbanden
De beste magnetische loopbandenBen je op zoek naar de beste loopband, maar weet je niet wat je moet kiezen? Er[...]

3. Manuele loopbanden

Manuele loopbanden zijn iets minder frequent. hoewel ze over het algemeen een stuk goedkoper zijn, zijn de mogelijkheden ook minder. Deze toestellen zijn voornamelijk aangeraden om op te wandelen en niet op te hardlopen.


4. Opvouwbare loopbanden

Opvouwbare loopbanden hebben de mogelijkheid om de band/het loopvlak op te vouwen in de richting van de console. Andersom waarbij de console naar het loopvlak opgevouwen wordt is uiteraard ook mogelijk.

Op deze manier vermindert de benodigde plaats en zijn ze gemakkelijker verticaal of horizontaal op te bergen. Kleine en ruimtebesparende loopbanden zijn vaak zo klein dat ze draagbaar zijn en vaak worden gedragen door mensen die hun cardiotraining niet willen missen, zelfs niet tijdens het reizen.

Opmerking: uit het oog, uit gedachten. Plaats daarom je loopband op een vaste plaats op en vouw het loopvlak naar boven om de benodigde ruimte van het toestel te verkleinen. Voor thuisgebruik zijn opklapbare loopbanden daarom de juiste keuze. Voor commercieel gebruik in professionele omstandigheden zijn grote en stevige toestellen aangeraden. Deze machines kunnen urenlang per dag draaien en hebben dan ook zelden de optie om ze in te klappen. Als je genoeg ruimte over hebt en je een groot budget hebt, dan is een commerciële loopband uiteraard een zeer goede keuze.


5. Loopband met helling - manueel of automatisch

De helling op je loopband kan een groot effect hebben op de looptrainingen. Op een helling lopen of wandelen helpt bij het verbranden van calorieën en helpt het uithoudingsvermogen te vergroten. Door de helling simuleer je hardlopen of wandelen alsof je in heuvelachtig of bergachtig gebied bent.

Goedkopere modellen met de optie om een variabele helling in te stellen moeten meestal handmatig versteld worden. Dit betekent dat je tijdens de workout van het toestel moet gaan om de helling te veranderen en vervolgens door kunt gaan met je training.

Loopbanden met automatische of gemotoriseerde helling kosten uiteraard meer. Via knoppen aan de console kan je de helling wijzigen zonder van het toestel af te moeten stappen.

Ook veranderen veel toestellen met een gemotoriseerde helling automatisch de helling en snelheid, afhankelijk van het trainingsprogramma dat je ingesteld hebt. Hartslagprogramma's veranderen bijvoorbeeld de snelheid en de helling om de gewenste harstslag te bereiken.

Wanneer hardlopers zich voorbereiden op lange afstanden voor wedstrijden, kunnen ze stijgingen en dalingen simuleren om zich nog beter voor te bereiden op de wedstrijd.